VR

METAVERSE NEDİR?

12 Ocak 2023

METAVERSE NEDİR?

METAVERSE NEDİR?

METAVERSE NEDİR?

Dünyanın Konuştuğu Metaverse Kavramını Sizin İçin Değerlendirdik!

Son günlerde tüm dünyada yankı uyandıran ve bir avatarla temsil edilen kullanıcıların alışveriş yapabileceği, sosyalleşebileceği, boş zaman etkinliklerine katılabileceği, öğrenebileceği sanal bir dünya olan "Metaverse" kavramını sizin için inceledik.

Metaverse kelimesi, "meta" (ötesinde anlam) ve "evren" kelimelerinin birleşimiyle meydana gelmektedir. Ayrıca Terim, Neal Stephenson'ın 1992 tarihli bilim kurgu romanı Snow Crash'de ortaya çıkmıştır. Türkçe tabiriyle sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, internetin varsayımsal bir yinelemesidir. Sanal gerçeklik teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak görülen metaverse, kurgusal evren olarak da tarif edilebilir.

Aynı zamanda evren ötesi ya da öte evren olarak da adlandırılan Metaverse, bilgisayarlar, android cihazlar, VR lensler ve çeşitli 3D kullanıcı ara yüzleri sayesinde kullanıcılara içinde bulundukları zaman ve mekân boyutundan uzaklaşarak, fiziksel olarak içinde bulundukları evrenin ötesine geçme imkanı tanımaktadır. Metaverse kültürel, entelektüel ve ekonomik üretim için altyapı ve etkileşim olanakları sunan, farklı gelişmiş teknolojilerin eş zamanlı ve entegre bir biçimde kullanıldığı yeni siber toplumsal düzlem olarak tarif edilebilmektedir.

Son dönemde sıklıkla duyduğumuz Metaverse Terimleri’ni de sizler için özetledik.

1. Sanal Gerçeklik (VR): Sanal gerçeklik, çok sayıda birey tarafından erişilebilen simüle edilmiş bir ortamdır. Sanal gerçeklik günümüzde çoğunlukla video oyunlarında kullanılmaktadır, ancak gelecekte sanal toplantılarda, tıbbi eğitimde ve askeri eğitimde kullanılma potansiyeline sahiptir.

2. Karma Gerçeklik (MR): Karma gerçeklik, fiziksel ve dijital nesnelerin gerçek zamanlı olarak bir arada var olduğu ve etkileşime girdiği yeni ortamlar ve görselleştirmeler üretmek için gerçek ve sanal dünyaların birleşmesidir.

3.Artırılmış Gerçeklik (AR): Artırılmış gerçeklik, grafikler, müzik, duyusal veriler veya koku alma verileri gibi dijital duyusal öğeleri birleştirerek gerçek dünyayı zenginleştiren bir teknolojidir.

4.Sanal Ekonomiler: Sanal Ekonomi terimi, başlangıçta çevrimiçi oyunlarda sanal ögelerin alınıp satılması için kullanılmıştır. Bu oyunların birçoğunda, kullanıcılar birbirlerinden bir şeyler satın alabilir ve oyun parası için gerçek parayı takas edebilir. Kripto para birimleri ve takas edilemeyen tokenler sanal ekonomilerde kullanılabilir.

Kapat
Kapat