VR

Türkiye, Avrupa'da konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu!

27 Eylül 2022

Türkiye, Avrupa'da konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu!

Türkiye, Avrupa'da konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu!

Türkiye'de kanuna göre gelecek bir yıl için geçerli olacak kira artışı, geçmiş 12 aylık ortalama TÜFE'den fazla olamıyor. Ancak bu kanun, yalnızca mevcut kiracılar için geçerli. Kanuna göre ev sahipleri yeni kiracı bulurken istediği meblağı talep edebiliyor. Bu nedenle resmi kira enflasyonu da daha

Avrupa'da 2021-2022'nin ilk çeyrekleri arasında konut fiyatları en çok Türkiye'de artış gösterdi. Konut fiyatlarındaki artış Türkiye’de yıllık yüzde 110 olurken, Avrupa Birliği'nde (AB) bu oran yüzde 10 olarak kayıtlara geçti. Aynı dönem içinde Türkiye'de yıllık kira artışı yüzde 15,4 olurken AB'de ise yüzde 1,4 oldu.

Euronews'ün haberine göre, 2022'nin ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre Türkiye'deki ev fiyatları yüzde 110 yükseldi. Listenin ikinci sırasında yer alan Çekya'da yıllık artış yüzde 25. Toplam 27 AB ülkesinde ev artış oranının ortalaması ise yüzde 10,5.

Konut fiyatlarının en az arttığı ülkeler yüzde 1 ile Kıbrıs ve yüzde 4 ile Finlandiya oldu. Bazı ülkelerdeki artış ise şu şekilde oldu:

Hollanda yüzde 19, Bulgaristan yüzde 12, Almanya yüzde 12, İspanya yüzde 9, Fransa yüzde 7 ve İtalya yüzde 5.

TÜİK’E GÖRE TÜRKİYE’DE YILLIK KİRA ARTIŞI YÜZDE 20

Kira fiyatları ise Mayıs 2022 itibarıyla son bir yılda Türkiye'de yüzde 20 yükseldi. Kirada yıllık resmi enflasyonun bu kadar düşük olması, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hesaplama yönteminden kaynaklanıyor.

Türkiye, Slovenya (yüzde 26,4) ve Estonya'nın (yüzde 24,5) ardından bu alanda üçüncü sırada yer alıyor. AB'de bu dönemde kiralar yüzde 1,7 oranında yükseldi. Avusturya ise yüzde eksi 0,9 ile kiraların düştüğü tek ülke oldu.

Mayıs 2022 itibarıyla son bir yılda diğer ülkelerde yaşanan kira artışı şu şekilde: Polonya yüzde 13,9, İrlanda yüzde 10,1, Bulgaristan yüzde 6,3, Belçika yüzde 2,9, Almanya yüzde 1,6 ve Yunanistan yüzde 0,9.

KİRA ENFLASYONU

Türkiye'de kanuna göre gelecek bir yıl için geçerli olacak kira artışı, geçmiş 12 aylık ortalama tüketici fiyat endeksinden (TÜFE) fazla olamıyor. Ancak bu kanun, yalnızca mevcut kiracılar için geçerli. Kanuna göre ev sahipleri yeni kiracı bulurken istediği meblağı talep edebiliyor. Bu nedenle resmi kira enflasyonu da daha düşük çıkıyor.

Emlak sitelerindeki ilanlara göre yıllık fiyat artışı ise yüzde 100'ü aştı. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) Sahibinden.com’da yer alan veriler üzerinden yaptığı son hesaplamaya göre, Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilanlarındaki yıllık artış oranı nisan ayında yüzde 182,7 oldu. BETAM'a göre yıllık kira artış oranı nisan ayında İstanbul'da yüzde 140, Ankara'da yüzde 133,9 ve İzmir'de ise yüzde 110,8 olarak ölçüldü.

Kapat
Kapat